Kan een elektrische auto terugleveren?

De wereld van elektrisch rijden staat niet stil. Wat begon als een manier om stil en schoon van A naar B te komen, groeit nu uit tot iets veel groters. Je elektrische auto wordt langzaam maar zeker een slim onderdeel van je huishouden. En misschien zelfs wel een energiebron voor je woning.
Foto van Paul, Verduurzamingsexpert

Paul, Verduurzamingsexpert

Eén van de spannendste ontwikkelingen in die richting is bidirectioneel laden: stroom terugleveren uit je auto. Klinkt als science fiction? Het gebeurt al. Bij Solar2Led volgen we die innovaties op de voet. Alles wat met duurzaamheid, elektrificatie en slimme energiesystemen in huis te maken heeft, heeft onze volle aandacht. In dit artikel lees je hoe deze technologie werkt, wat de verschillende vormen zijn en wat jij nu al kan doen om je erop voor te bereiden.

Wat is bidirectioneel laden en hoe werkt het?

Bidirectioneel laden betekent dat je auto niet alleen stroom ontvangt, maar die ook weer kan teruggeven. Aan je huis of zelfs aan het elektriciteitsnet. Dat maakt van je auto een mobiele energiecentrale. Slim toch? Om dit goed te laten werken heb je een paar dingen nodig. De auto moet het technisch aankunnen, net als de laadpaal. En er moet een systeem zijn dat bepaalt wanneer je laadt of teruglevert. Dat heet een energiemanagementsysteem. Die zorgt ervoor dat alles soepel samenwerkt en je stroom op het juiste moment inzet.
DC lader
Bron: ANP

Wisselstroom en gelijkstroom: wat gebeurt er achter de schermen?

Elektrische auto’s rijden op gelijkstroom (DC), maar het stroomnet in huis werkt op wisselstroom (AC). Dat betekent dat er altijd een omzetting nodig is. Tijdens het laden zet de laadpaal of de omvormer wisselstroom om naar gelijkstroom zodat je accu wordt opgeladen. Bij terugleveren gebeurt precies het omgekeerde: de gelijkstroom uit de accu wordt omgezet naar wisselstroom voor gebruik in huis. Niet elke laadpaal of auto kan dit. Voor bidirectioneel laden is specifieke hardware nodig: een bidirectionele laadpaal en een auto met ingebouwde omvormer of een slimme laadpaal die die omzetting zelf verzorgt. Ook moet het systeem veilig en efficiënt kunnen schakelen tussen laden en ontladen. Die technologie is volop in ontwikkeling, maar nog niet breed beschikbaar op de consumentenmarkt. Om dit goed te laten werken, heb je een paar dingen nodig. De auto moet het technisch aankunnen, net als de laadpaal. En er moet een systeem zijn dat bepaalt wanneer je laadt of teruglevert. Dat heet een energiemanagementsysteem. Die zorgt ervoor dat alles soepel samenwerkt en je stroom op het juiste moment inzet.

Wat werkt er nu in de praktijk?

De techniek rond bidirectioneel laden is volop in ontwikkeling, maar er zijn al toepassingen die je vandaag kunt ervaren. Van stroom aftappen via een stopcontact in je auto tot het voeden van je huis of zelfs terugleveren aan het net. Hieronder leg ik uit wat de drie belangrijkste varianten zijn en hoe ver we daar nu mee zijn.

Vehicle to Load (V2L)

V2L is eigenlijk de eerste stap richting terugleveren. Sommige auto’s kunnen al stroom leveren via een gewoon stopcontact in de auto. Denk aan het opladen van een e-bike of het gebruiken van een waterkoker op de camping. Handig, vooral voor onderweg of tijdens een stroomstoring. Maar voor je hele huis is dit (nog) niet geschikt.

Vehicle to Home (V2H)

Met V2H gaat het een stap verder. Je auto voedt dan je huis van stroom, bijvoorbeeld als de zon onder is of als de energietarieven pieken. Hiervoor heb je wel een speciale laadpaal en omvormer nodig én een auto die deze techniek ondersteunt. In Nederland is dit nog pionieren, maar de richting is duidelijk: dit komt eraan.

Vehicle to Grid (V2G)

V2G betekent dat je zelfs teruglevert aan het openbare net. Daarmee help je het stroomnet stabiel te houden. In ruil daarvoor kun je een vergoeding krijgen. De techniek klinkt mooi, maar er zijn nog flinke hobbels: netbeheerders, regelgeving en de beschikbaarheid van geschikte auto’s spelen allemaal een rol. Toch wordt er achter de schermen hard aan gewerkt. zonnepanelen

Zonnepanelen, elektrische auto’s en teruglevering combineren: kan dat?

Het idee is verleidelijk: je laadt je auto overdag op met je zonnepanelen en gebruikt diezelfde energie ’s avonds weer in huis via je auto. Hoewel dit technisch mogelijk is, komt het in de praktijk niet zomaar van de grond. Bidirectioneel laden, waarbij je stroom uit je auto kunt terugleveren naar je huis, is niet eenvoudig te realiseren met een standaard laadpaal voor thuis. Veelvoorkomende AC-laadpalen zijn daar simpelweg niet op ingericht. Daarnaast zijn bidirectionele laadpalen nog relatief zeldzaam en behoorlijk kostbaar. Bovendien zijn niet alle elektrische voertuigen uitgerust om bidirectionaal laden te ondersteunen, wat het nog complexer maakt om deze technologie te gebruiken.

Waarom wachten niet slim is

Wie wacht op de perfecte technologie, mist ondertussen kansen. Elke dag dat je zonne-energie teruglevert aan het net (voor een steeds lager tarief) laat je waarde liggen. Terwijl de ontwikkelingen doorgaan, kun jij thuis al profiteren van slimme opslag. Met oplossingen zoals de thuisbatterij van Solar2Led kun je je eigen zonne-energie opslaan en gebruiken wanneer het jou uitkomt zonder te hoeven wachten op de perfect geïmplementeerde bidirectionele laadtechnologie.

De slimme keuze van nu: thuisbatterij + zonnepanelen + laadpaal

Met een thuisbatterij benut je je eigen zonnestroom maximaal. Overdag laden, ’s avonds gebruiken. Voeg een laadpaal toe en je elektrische auto rijdt grotendeels op je eigen energie. Zo krijg je grip op je verbruik én je kosten. En het mooie? Deze systemen zijn er gewoon. Betrouwbaar, schaalbaar en direct inzetbaar. Slim laden, slim besparen. slimme thuisbatterij

Vragen? De experts van Solar2Led helpen je graag!

Klaar voor de volgende stap?

Ontdek duurzame oplossingen voor energie en klimaatbeheersing met Solar2Led. Wij bieden maatwerk oplossingen voor jouw woning. Vraag vrijblijvend advies of een offerte aan en maak jouw huis klaar voor de toekomst!