Terugleveringskosten voor zonnepanelen

Betalen voor het terugleveren van groene stroom? Verhalen over de terugleveringskosten doen stevig de ronde. Hierbij horen wij meer fabel dan feit en om deze reden zetten wij graag even de feiten op een rijtje zodat jij precies weet hoe het nu echt zit!

Vandebron terugleveringskosten

Moet ik gaan betalen om mijn stroom terug te leveren? Het antwoord hierop is; dat ligt eraan wie jouw leverancier is van gas en stroom. Is Vandebron jouw energieleverancier? Dan zul je te maken krijgen met de terugleveringskosten. Op dit moment is Vandebron de enige energiemaatschappij die deze kosten hanteert.

Geldt dit voor alle klanten?

Vandebron maakt onderscheid voor wie deze kosten ingaan. Zo hebben nieuwe klanten die, na 14 augustus hebben getekend, meteen te maken met deze kosten. Heb je een variabel contract lopen? Dan gelden deze kosten vanaf 1 oktober. Voor de klanten met een vast contract verandert er niks, tot je contract afloopt. Bij een dynamisch contract is de inkoopprijs gelijk aan de teruglevering. Hierdoor zijn de terugleveringskosten niet van toepassing.

Modelcontract aanvragen

Vandebron is verplicht door de Autoriteit Consumenten en Markt (ACM) consumenten een standaardcontract aan te bieden. In dit contract zijn deze kosten niet opgenomen. Hoewel dit via de website van Vandebron bijzonder lastig is, is dit via klantenservice contact wel mogelijk. Voor meer info, lees je het artikel van Solar Magazine.

Wat is de prijs van het teruglevering van stroom?

De kosten zijn opgebouwd in schalen. Dit betekent dat naar mate je meer teruglevert er ook meer kosten aan verbonden zitten. In de onderstaande afbeelding zie je schalen die Vandebron hanteert.

terugleverinskosten zonnepanelen

Zijn zonnepanelen dan nog wel rendabel?

Het simpele antwoord? Ja! Zelfs met de terugleveringskosten ga of blijf je flink op de vaste kosten besparen. Een rekensom met het gemiddelde verbruik ter illustratie;

  • 4000 kWh (saldering) x 0,4 (stroomtarief) = 1600
  • 1200 kWh (teruglevering) x 0,13 (terugleveringsvergoeding) = 156

Totale opbrengst bedraagt 1756 euro. Hier gaan de vaste terugleveringskosten vanaf.

365 (dagen per jaar) x 1,51 (schaal 6) = 552

De opbrengst die je behaald is 1756-552= 1204 euro.

 Heb je een andere leverancier dan Vandebron? Dan is je opbrengst 1756 euro.

Waar komen deze kosten ineens vandaan?

Vandebron geeft aan dat de oorzaak hiervan 2-ledig is. De eerste reden is dat het terugleveren aan het net steeds duurder wordt. De kosten die hiervoor gemaakt worden zijn voor de leverancier. Deze kosten bestaan uit onbalans- en profileringskosten.

De onbalanskosten worden gemaakt, omdat er op verschillende momenten meer of minder energie wordt opgewerkt dan dat er was verwacht. Dit zorgt voor onbalans. Hierdoor wordt stroom voor een te lage prijs verkocht, waardoor er vervolgens voor een hogere prijs extra stroom moet worden ingekocht.

De profileringskosten zijn kosten die de energieleveranciers maken voor hoger verbruik tijdens uren met een hoge marktprijs of bij hoge teruglevering bij een lage marktprijs.

Waarom komen die kosten nu ineens tevoorschijn?

Deze kosten zijn er altijd al geweest maar deze werden in het verleden verrekenend in de stroomprijs. Omdat het aantal zonnepanelen in Nederland sterk is gegroeid, is het aantal kWh dat teruggeleverd wordt ook flink gestegen. Vandebron wil met de terugleveringskosten de gemaakte kosten eerlijker verdelen.

Gaan andere energieleveranciers dit ook toepassen?

Sinds dat Vandebron dit bekend gemaakt heeft zijn er tot op heden geen andere leveranciers geweest die dit hebben aangekondigd. Voor nu lijkt het erop dat de andere leveranciers dit voorbeeld niet volgen. Zonnepanelen blijven een goede, groene investering voor je portemonnee en de toekomst.

Bereken jouw besparing

Begin vandaag nog met besparen